• Frakt 69,- Fraktfritt över 2000,-
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna


Silverhoops Hopelessly imperfectDina silversmycken behöver vårdas om de ska hålla sig fina. Lite smyckesrengöring då och då gör att de bevaras väl under lång tid. Så för att kunna njuta av dina silversmycken länge, ta till vara på några viktiga smyckesråd:

Hur du hanterar dina smycken på bästa sätt

 • Använd inte dina smycken vid trädgårds- eller gör hushållsarbete. 
 • Förvara inte dina smycken på toaletten, då fukt och urin kan missfärga smycket.
 • Skydda smyckena mot slag och starkt solljus då detta kan orsaka skador på dina smycken som inte går att reparera
 • Klor och saltvatten kan göra att dina guld- och silversmycken tappar sin glans.
 • Skydda dina smycken från kosmetika och kemikalier.
 • Vissa läkemedel kan orsaka att silversmycken mattas av. 

Obs! Dessa råd ska betraktas som just råd för att dina smycken ska bevaras så fina som möjligt. Men det är ju meningen att smyckena ska användas och då utsätts de såklart för slitage. Sedan väljer man ju själv hur försiktig man vill vara.

Silver som har oxiderat, blivit mörkt och missfärgat

Silversmycken oxiderar med tiden genom att de bärs och kommer i kontakt med luften. Silversmyckena blir då gråa till svarta i färgen. 

Allt silver mörknar och blir missfärgat med tiden. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig, men den är lätt att åtgärda.

Rengöring av silversmycken

Hoppa över starka kemikalier och rengör dina silversmycken med hjälp av ett gammalt husmorsknep för smyckesrengöring. Bakpulver el bikarbonat, aluminiumfolie och hett vatten. Obs! Gör inte detta med smycken som har stenar. De kan då förlora sin lyster och bli "dimmiga". Putsa då istället silvret med rengöringsduk el rengör med diskmedel. (se nedan). Stenen är alltid bäst att rengöra med diskmedel och vatten.

Gör så här:

 1. Lägg aluminiumfolie i botten på skål.
 2. Placera de silversmycken som du vill rengöra i skålen.
 3. Strö över bakpulver el bikarbonat.
 4. Häll över kokhett vatten. Det kommar att börja bubbla och fräsa när karbonaten avger kolsyra i föreningen med vatten.
 5. Vänta tills vattnet har svalnat. Lyft upp de nu rena smyckena och skölj dem med vatten.
 6. Torka smycket helt torrt med en bomullstrasa.

Denna metod går inte att använda om smycket i sin design har en svart framkallad oxidering i t.ex. botten av smycket. I detta fall rekommenderas att rengöra med diskmedel.

Rengör med diskmedel

Vill du snabbt göra rent dina silversmycken så går det bra att använda diskmedel (funkar inte för att ta bort oxidering). Ta några droppar diskmedel i handen samt några droppar vatten och löddra upp blandningen. Låt smycket få bada i blandningen. Är det svårt att komma åt eller om du vill putsa ev stenar i smycket rena, använd en mjuk borste. Skölj sedan av smycket under rinnande vatten och torka sedan smycket helt torrt med en bomullstrasa.

Förvaring av silversmycken

Förvara dina silversmycken åtskilda varandra i separata askar el tygpåsar. På så sätt skaver inte smyckena mot varandra, vilket kan påskynda oxidering. 

Lycka till!